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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrossilvipastoril. |
Data corrente: |
15/01/2019 |
Data da última atualização: |
15/01/2019 |
Tipo da produção científica: |
Video/DVD |
Autoria: |
THE NATURE CONSERVANCY; CAMPOS, M.; MALTA, E.; SÁ, P. B. de; ISERNHAGEN, I.; NAVE, A.; RODRIGUES, R. R.; BRANCALION, P. |
Afiliação: |
MARINA CAMPOS, TNC; EDUARDO MALTA, ISA; PEDRO BARRAL DE SÁ, INICIATIVA VERDE; INGO ISERNHAGEN, CPAMT; ANDRE NAVE, BIOFLORA; RICARDO RIBEIRO RODRIGUES, USP-ESALQ; PEDRO BRANCALION, USP-ESALQ. |
Título: |
A história de João e o seu desafio em restauração florestal: episódio 4: preparando o solo. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Rio de Janeiro: Plural Filmes, 2018 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
João estuda detalhadamente as atividades operacionais de isolamento dos fatores de degradação e de preparo do solo para a restauração. A construção de cerca e aceiro, o controle de espécies competidoras e a descompactação do solo são algumas das lições. João é um produtor rural com passivos ambientais em sua propriedade e uma pergunta na cabeça: "Como restaurar?". Ele, assim como muitos outros proprietários e produtores rurais, não conhece as diferentes técnicas possíveis e, principalmente, não sabe quais delas se adequam melhor às necessidades dele e de sua propriedade. Os cinco vídeos desta série narram a história de João desde o seu primeiro contato com as técnicas até o plantio, em busca da sua regularização ambiental e dos diversos benefícios que a restauração florestal pode trazer. |
Thesagro: |
Regeneração Natural. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 01438nam a2200205 a 4500 001 2104287 005 2019-01-15 008 2018 bl --- 0-- m #d 100 1 $aTHE NATURE CONSERVANCY 245 $aA história de João e o seu desafio em restauração florestal$bepisódio 4: preparando o solo.$h[electronic resource] 260 $aRio de Janeiro: Plural Filmes$c2018 520 $aJoão estuda detalhadamente as atividades operacionais de isolamento dos fatores de degradação e de preparo do solo para a restauração. A construção de cerca e aceiro, o controle de espécies competidoras e a descompactação do solo são algumas das lições. João é um produtor rural com passivos ambientais em sua propriedade e uma pergunta na cabeça: "Como restaurar?". Ele, assim como muitos outros proprietários e produtores rurais, não conhece as diferentes técnicas possíveis e, principalmente, não sabe quais delas se adequam melhor às necessidades dele e de sua propriedade. Os cinco vídeos desta série narram a história de João desde o seu primeiro contato com as técnicas até o plantio, em busca da sua regularização ambiental e dos diversos benefícios que a restauração florestal pode trazer. 650 $aRegeneração Natural 700 1 $aCAMPOS, M. 700 1 $aMALTA, E. 700 1 $aSÁ, P. B. de 700 1 $aISERNHAGEN, I. 700 1 $aNAVE, A. 700 1 $aRODRIGUES, R. R. 700 1 $aBRANCALION, P.
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Registro original: |
Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
10/01/2023 |
Data da última atualização: |
27/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
DUTRA, L. M.; TELES, P. H. V.; SANTOS, A. D. da C.; MELO, N. F. de; NAGATA, N.; ALMEIDA, J. R. G. da S. |
Afiliação: |
LIVIA MACEDO DUTRA, UNIVASF; PEDRO HENRIQUE VIEIRA TELES, UNIVASF; ALAN DIEGO DA CONCEIÇAO SANTOS, UNIVASF; NATONIEL FRANKLIN DE MELO, CPATSA; NOEMI NAGATA, UFPR; JACKSON ROBERTO GUEDES DA SILVA ALMEIDA, UNIVASF. |
Título: |
1H NMR-based metabolic profile and chemometric analysis for the discrimination of Passiflora species genotypic variations. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Food Research International, v. 164, 112441, 2023. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The species of the genus Passiflora (Passifloraceae family) have been used as food, cosmetic and traditional herbal. As a result, the Passiflora species are widely cultivated and has an economic, medicinal and ornamental importance. The popular designation as ?passion fruit? and chemical profile of several Passiflora species remains unknown. The lack of chemical information contributes to the erroneous classification and adulteration. In recent years, special attention has been paid to the bioactivity and phytochemical profiles of several Passiflora species extracts. In this research, 1H NMR-based metabolic profiling coupled with chemometric tools was used to characterize and distinguish extracts obtained from different wild Passiflora species (P. alata, P. cincinnata, and P. setacea) and genetic varieties (P. alata var. BRS P ?erola do Cerrado, P. cincinnata var. BRS Sert ?ao Forte, and P. setacea var. BRS P ?erola do Cerrado). Fourteen metabolites were identified by 1D and 2D NMR experiments, highlighting the presence of fatty acids, carbohydrates, saponins, alkaloids, and mainly C-glycosidic flavones. Principal components analysis (PCA) allowed discrimination of Passiflora extracts, which the quadranguloside, oleanolic acid-3-sophoroside, ?-glucose, ?-glucose, and vitexin-2-O?-rhamnoside were relevant in the differen- tiation of P. alata and P. alata var. BRS P ?erola do Cerrado, while the flavones isovitexin and isovitexin-2-O?- xyloside were dominant in the grouping of P. setacea and P. setacea var. BRS P ?erola do Cerrado, and finally P. cincinnata and P. cincinnata var. BRS Sert ?ao Forte grouped by the influence of the fatty acids, sucrose, flavones (isoorientin and vitexin-2-O?-xyloside), and trigonelline. The varieties of P. setacea, and P. cincinnata are chemically equivalent to the original Passiflora species. However, the PCA analysis showed that the genetic variety of P. alata occupied a different position in the scores plot provoked mainly by the presence of oleanolic acid-3-sophoroside. The 1H NMR metabolic profile can be efficient for quality control evaluation, and can contribute to the investigation of new alternatives for official Passiflora herbal medicines. MenosThe species of the genus Passiflora (Passifloraceae family) have been used as food, cosmetic and traditional herbal. As a result, the Passiflora species are widely cultivated and has an economic, medicinal and ornamental importance. The popular designation as ?passion fruit? and chemical profile of several Passiflora species remains unknown. The lack of chemical information contributes to the erroneous classification and adulteration. In recent years, special attention has been paid to the bioactivity and phytochemical profiles of several Passiflora species extracts. In this research, 1H NMR-based metabolic profiling coupled with chemometric tools was used to characterize and distinguish extracts obtained from different wild Passiflora species (P. alata, P. cincinnata, and P. setacea) and genetic varieties (P. alata var. BRS P ?erola do Cerrado, P. cincinnata var. BRS Sert ?ao Forte, and P. setacea var. BRS P ?erola do Cerrado). Fourteen metabolites were identified by 1D and 2D NMR experiments, highlighting the presence of fatty acids, carbohydrates, saponins, alkaloids, and mainly C-glycosidic flavones. Principal components analysis (PCA) allowed discrimination of Passiflora extracts, which the quadranguloside, oleanolic acid-3-sophoroside, ?-glucose, ?-glucose, and vitexin-2-O?-rhamnoside were relevant in the differen- tiation of P. alata and P. alata var. BRS P ?erola do Cerrado, while the flavones isovitexin and isovitexin-2-O?- xyloside were dominant in the grouping of ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
1H NMR; Atividades biológicas; Maracujá do mato; Perfil metabólico; Quimiometria. |
Thesagro: |
Controle de Qualidade; Maracujá; Passiflora Edulis. |
Thesaurus NAL: |
Chemometrics; Passiflora; Quality control. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1150832/1/1H-NMR-based-metabolic-profile-and-chemometric-analysis-2023.pdf
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Marc: |
LEADER 03147naa a2200313 a 4500 001 2150832 005 2023-03-27 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aDUTRA, L. M. 245 $a1H NMR-based metabolic profile and chemometric analysis for the discrimination of Passiflora species genotypic variations.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aThe species of the genus Passiflora (Passifloraceae family) have been used as food, cosmetic and traditional herbal. As a result, the Passiflora species are widely cultivated and has an economic, medicinal and ornamental importance. The popular designation as ?passion fruit? and chemical profile of several Passiflora species remains unknown. The lack of chemical information contributes to the erroneous classification and adulteration. In recent years, special attention has been paid to the bioactivity and phytochemical profiles of several Passiflora species extracts. In this research, 1H NMR-based metabolic profiling coupled with chemometric tools was used to characterize and distinguish extracts obtained from different wild Passiflora species (P. alata, P. cincinnata, and P. setacea) and genetic varieties (P. alata var. BRS P ?erola do Cerrado, P. cincinnata var. BRS Sert ?ao Forte, and P. setacea var. BRS P ?erola do Cerrado). Fourteen metabolites were identified by 1D and 2D NMR experiments, highlighting the presence of fatty acids, carbohydrates, saponins, alkaloids, and mainly C-glycosidic flavones. Principal components analysis (PCA) allowed discrimination of Passiflora extracts, which the quadranguloside, oleanolic acid-3-sophoroside, ?-glucose, ?-glucose, and vitexin-2-O?-rhamnoside were relevant in the differen- tiation of P. alata and P. alata var. BRS P ?erola do Cerrado, while the flavones isovitexin and isovitexin-2-O?- xyloside were dominant in the grouping of P. setacea and P. setacea var. BRS P ?erola do Cerrado, and finally P. cincinnata and P. cincinnata var. BRS Sert ?ao Forte grouped by the influence of the fatty acids, sucrose, flavones (isoorientin and vitexin-2-O?-xyloside), and trigonelline. The varieties of P. setacea, and P. cincinnata are chemically equivalent to the original Passiflora species. However, the PCA analysis showed that the genetic variety of P. alata occupied a different position in the scores plot provoked mainly by the presence of oleanolic acid-3-sophoroside. The 1H NMR metabolic profile can be efficient for quality control evaluation, and can contribute to the investigation of new alternatives for official Passiflora herbal medicines. 650 $aChemometrics 650 $aPassiflora 650 $aQuality control 650 $aControle de Qualidade 650 $aMaracujá 650 $aPassiflora Edulis 653 $a1H NMR 653 $aAtividades biológicas 653 $aMaracujá do mato 653 $aPerfil metabólico 653 $aQuimiometria 700 1 $aTELES, P. H. V. 700 1 $aSANTOS, A. D. da C. 700 1 $aMELO, N. F. de 700 1 $aNAGATA, N. 700 1 $aALMEIDA, J. R. G. da S. 773 $tFood Research International$gv. 164, 112441, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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